Hva skal Orkland SV arbeide for i de neste fire årene?

Det er ikke morsomt å alltid være i mindretall. Det vet de fleste som har arbeidet eller arbeider i SV. Det kan være både demotiverende og slitsomt å møte et flertall av Ap og Sp som ikke hører på resten av kommunestyret. Det er også mulig å finne saker hvor vi kan vinne fram. Som elbiler i Orkland kommunes bilpark og ombygging av den stengte svømmehallen ved Orkanger barneskole. Den stengte svømmehallen ved Grøtte har ikke flertallet av Ap og Sp villet bygge om til kroppsøvingsareal slik skolen ønsker.

Sosialt engasjement og miljøkamp

SV setter omfordeling av godene i samfunnet, solidaritet med de svakeste, kamp mot fattigdom – og omsorg for natur, miljø og klima like høyt opp på vår dagsorden.

Gruveforurensing og annen natur- og miljøkamp

Gruveforurensing på Løkken og potensielt store giftige avrenninger av tungmetaller til Orkla blir den viktigste miljøsaken de neste fire årene. Lars Haltbrekken på Stortinget (medlem av Stortingets miljø- og energikomité) vil følge opp gruveforurensninga og sikre en forsvarlig opprydding i gamle gruveområder.

SV ønsker ikke at flere naturområder skal raseres gjennom storstilt vindkraftutbygging. Vi vil fjerne fremmede plantearter i Orkland, spesielt langs Orkla.

SV vil begrense ny hyttebygging og bygging av veier til eksisterende hytter. Vi mener at det ikke skal gis dispensasjon til veibygging i myrområder.

Skole og oppvekst, voksenopplæring

Orkanger trenger ny barneskole og utbygging/rehabilitering av ungdomsskolen. Årlivoll skole på Svorkmo er også gammel og sliten. Aa skole på Krokstadøra og Lysheim skole i ytre Agdenes har få elever, men ser mørkt på å begynne med ei to delt fådelt ordning med to klasser på barnetrinnet, slik flertallet av AP og Sp har bestemt. På sikt kan det medføre nedlegging av begge skoler. SV vil at penger fra «mindreforbruket» i kommunen brukes til å opprettholde skolene som de er. De siste årene har det variert fra i underkant av 100 millioner kroner til 24 millioner. «Mindreforbruket» er driftsoverskuddet hvert år. Disse midlene må brukes til flere stillinger i skoler, barnehager, eldreomsorg og hjemmetjenesten. Ap og Sps gigantiske årlige sparing gir kommunens innbyggere dårligere tjenester og de ansatte dårligere arbeidsforhold.  

Da voksenopplæringas (VO) tilbud ble redusert for tre år siden, protesterte SV både i avisene og i politiske fora. I kjølvannet av krigen i Ukraina har behovet for opplæring økt, og VO har igjen ansatt flere lærere og annet personale.

Anne Mari Svinsaas sitter i Eldrerådet og i Hovedutvalg kultur, idrett og folkehelse i Orkland kommune i denne perioden.

Eldreomsorg

I gamle Orkdal kommune er helsetunet gammelt, nedslitt og lite hensiktmessing utformet. Vi må bygge nytt.

Mange tar til orde for en todeling av utbyggingen: Da vil ett byggetrinn bli nytt helsetun for de eldste og sykeste beboerne lagt til den nåværende lokaliseringen på Fannrem. Bygge omsorgsboliger av ulike kategorier i Orkanger sentrum. Mange ønsker også at all eldreomsorg – med omsorgsboliger – blir samlet på Fannrem.

Nye Meldal helsetun koster ca 400 millioner kroner når det står ferdig. Nytt helsetun og omsorgsboliger i Orkdal kan komme til å koste det mangedobbelte.

Vi vil også bruke millionene kommunen sparer hvert år til å ta i bruk avdelinger ved helsetunene som ikke er i bruk.

Kultur

SV å løfte fram betydningen av variert kultur, idrett og frivillighet. At folk i alle grendene våre har mulighet til å utøve kultur og idrett på noenlunde likt nivå er viktig for oss. Derfor ønsker vi også å opprettholde kulturskolens tilbud om undervisning ute i grendene, sjøl om det koster mer enn å samle tilbudene på Orkanger.
Alle barn, unge, voksne og eldre skal ha gode aktivitetstilbud og sosiale tilbud uansett hvor de bor. Ikke minst er det viktig å unngå lange transportetapper med de ulemper og kostnader dette vil ha. Å beholde idrettsanlegg ute i grendene er svært viktig. Fotballhallen på Storås bør bli brukt av mange i hele kommunen.

Frivilligheten er et svært viktig nav for alle aktiviteter som foregår i kommunen vår, enten det gjelder tilbud til femåringer eller åttiåringer. Frivilligsentralene er gode og viktige aktører her, og nå har alle våre frivilligsentraler fått leder i 100 prosent stilling, slik vi har ønsket og framsnakket i mange år.

BUA både i Lensvik og Meldal og Skattkammeret på Orkanger låner ut sportsutstyr gratis.

I tillegg får vi nå en «avlegger» av Matsentralen i Orkland. Muligheten til å hente eller få levert mat vil lette presset på familier som sliter for å skaffe mat på bordet. De er noe vi har ønsket lenge.

SV skal fortsette å være vaktbikkje både overfor politiske motstandere, kommunens administrasjon og i samfunnet ellers. Vi skal være en garantist for at rettferdighetsprinsipper blir belyst og forhåpentligvis etterlevd.

Anne Mari Svinsaas
Førstekandidat på SV sin liste til kommunevalget

Legg igjen en kommentar